martes, 4 de noviembre de 2008

Comitè de Redacció i Consell Assessor


Comitè de Redacció:

Andreu Mayayo i Artal, director. Catedràtic d’Història Contemporània i Vicedirector del Centre d’Estudis Històric Internacionals - Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Les seves línies de recerca s’han orientat a la història local, el món rural, els moviments socials -sindicals i polítics- i, darrerament, sobre la Transició democràtica espanyola. El seu darrer llibre publicat és La veu del PSUC. Josep Solé Barberà, advocat (2007).

Javier Tébar Hurtado, subdirector. Doctor en Història per la UAB. Director de l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya. Les seves investigacions s'han centrat en l'àmbit de la història social i política sobre els anys trenta i la dictadura de Franco, especialment sobre el sindicalisme i cultures polítiques, tant en la seva vessant agrària com industrial. La seva darrera recerca és “Immigració i treball a Catalunya, 1939-1975”, dins de l’estudi “Memòries del viatge” MHIC (2009).

Conxita Mir i Curcó. Catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Lleida. Va iniciar les seves investigacions en el camp de la sociologia electoral històrica, de la Restauració a la Segona República. Des de fa anys treballa sobre qüestions relacionades amb l'època franquista, més concretament sobre violència política, repressió i "memòria històrica". Entre les últimes publicacions es troba la coordinació de la col·lecció de DVD's sobre la guerra civil i la postguerra al Front del Segre, que té com a títol Llocs de Memòria amb Història, produïts i editats per la Universitat de Lleida (2004-2006).

Jordi Mir Garcia. Professor associat de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) de la UPF i de la Càtedra UNESCO d’Estudis Interculturals. Ha estat l’editor del volum El Viejo Topo treinta años después (2006). Té publicacions dedicades a la historia de les idees contemporànies en diferents obres col·lectives i en revistes com Papeles de relaciones ecosociales y cambio social, El Viejo Topo o Viento Sur.

Giaime Pala. Llicenciat en Lletres i Filosofia (secció Història Contemporània) per la Universitat de Cagliari (Itàlia). Actualment està finalitzant la seva tesi doctoral sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya en els anys del tardofranquisme. Ha editat els llibres El inicio del fin del mito soviético. Los comunistas occidentales ante la Primavera de Praga (2008) i El PSU de Catalunya. 70 anys de lluita pel socialisme. Materials per a la història (2008).

José Manuel Rúa Fernández. Professor associat del Departament d’Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I de Castelló. Doctor en Història por la Universitat de Barcelona. És personal investigador del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona. És autor de diverses publicacions sobre II República, Guerra civil, Franquisme i Transició; i del llibre Nacionalisme i món sindical a Catalunya (1974-1990), (2008).

Joan Maria Thomàs i Andreu. Professor titular d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili. Especialitzat en l'estudi de la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme. Ha treballat en l'anàlisi del feixisme i de l'extrema dreta catalana i espanyola en general. Ha centrat també alguns dels seus treballs en aspectes comparatius dels feixismes, estudis biogràfics i, des del 2002, estudia les relacions entre la política nord-americana i la dictadura franquista. La seva última obra és Rooselvelt y Franco: de la Guerra Civil española a Pearl Harbor (2008).

Nadia Varo Moral. Llicenciada en història per la Universitat Autònoma de Barcelona. La tesi doctoral que està preparant té com principal objecte la relació entre les treballadores, la conflictivitat laboral i el moviment obrer a l’àrea de Barcelona durant el franquisme. Ha estat autora de l’article “Teixint la protesta. La conflictivitat laboral femenina a l’àrea de Barcelona durant el franquisme”, (2006) i és coautora del llibre editat per José Babiano, Del hogar a la huelga. Trabajo, género y movimiento obrero durante el franquismo, (2007).

Pere Ysàs i Solanes. Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en la història social i política de l'època franquista i de la transició de la dictadura a la democràcia, els temes principals que ha abordat han estat l'oposició antifranquista, les condicions de vida i de treball durant la immediata postguerra, la conflictivitat social i els treballadors, i més recentment les crisis internes de la pròpia dictadura durant els anys setanta. La seva obra més recent, junt amb Carme Molinero, és La anatomía del franquismo (2008).

No hay comentarios: